Hametan, cildin nemlendirilmesine oldukça yardımcı olabilen bir merhemdir. İçeriğinde gliserin lanolin ve petrolatum gibi aktif bileşenler yer alır. Bu bileşenler, cildin nem seviyelerinin tekrar dengelenmesine ve ciltteki tahrişi azaltmaya yardımcı olur.
Hametan, tahriş olmuş ve kurumuş ciltlere nem katmak maksatlı kullanılır. Genellikle ciltteki kuru bölgeleri, kabuklanmayı, çatlakları ve cilt tahrişini hafifletmek için uygulanır. Özellikle cildin nemlendirme ihtiyacının yoğun olduğu durumlarda ve kış aylarında tercih edilebilir.
Hametan’ın yatıştırıcı özellikleri vardır ve ayrıca cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak ciltteki nemin azalmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu özellikleri sayesinde, ciltteki tahriş olmuş ve kurumuş bölgelerin iyileşmesine katkıda bulunabilir.
Hametan, reçetesiz olarak satın alınabilir ve genellikle evde kullanılan bir üründür. Peki hametan güneş yanığına iyi gelir mi ya da güneş yanığına sürülür mü?
- Ayrıca bakınız: Hametan Uçuğa İyi Gelir mi?
Güneş yanığına hametan sürülür mü?
Ciltte güneş yanığı olduğu durumlarda, cildin kurumuş ve tahriş olmuş olması muhtemeldir. Bu nedenle, Hametan gibi nemlendirici özelliği olan bir krem güneş yanığını hafifletmede yardımcı olabilir.
- Ayrıca bakınız: Kuru Ciltler İçin 9 Nemlendirici Maske
Hametan içeriğinde yer alan gliserin, lanolin ve petrolatum gibi bileşenler, ciltteki nem seviyelerini yeniden dengelemeye ve cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Ayrıca, Hametan cilt yatıştırıcı özellikler gösterir ve ciltteki güneş yanığıyla bağlantılı olan rahatsızlık hissini hafifletebilir.
Bununla beraber, güneş yanığı olması durumunda sadece Hametan kullanımı yeterli olmayabilir. Güneş yanığını hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı ekstra önlemler şunlardır:
- Soğuk kompres uygulayın veya serin bir duş alın: Cildi rahatlatmak ve serinletmek için soğuk veya ılık suyla duş alabilir veya soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz.
- Bol miktarda su için: Güneş yanığı, sıklıkla vücudun sıvı kaybetmesine yol açabilir. Bu yüzden, vücudun su ihtiyacını gidermek için bol miktarda su içmeye dikkat edin.
- Ciltte tahrişe yol açabilecek kozmetik ürünlerden kaçının: Makyaj, parfüm veya losyon gibi ciltte tahrişe sebep olabilecek ürünleri güneş yanığı olan bölgelerde kullanmaktan kaçının.
- Ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanın: Eğer güneş yanığı ciltte ağrıya sebep oluyor ise, bir doktora danışarak reçetesiz ağrı kesiciler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Eğer güneş yanığı çok şiddetli ise veya beraberinde bulantı, baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler gösteriyorsa, bir sağlık uzmanına danışın.
Güneş yanığı için alternatif çözümler
Güneş yanığı, cildin güneş ışınlarına aşırı maruz kalması sonucu oluşan acılı bir durumdur. Cildiniz yanar kızarır ve şişer. Bazen kabarcıklar ve pullanma da görülebilir.
Güneş yanığına çözüm sunabilecek birçok reçetesiz tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Soğuk kompres: Güneş yanığı olan bölgeye doğruca soğuk kompres uygulamak ağrıyı ve şişliği azaltmada işe yarayabilir. Temiz bir havluyu soğuk suyla güzelce ıslatın ve sıkın. Havluyu 15-20 dakika boyunca güneş yanığı nedeniyle zarar görmüş bölgeye bastırın.
- Yoğurt: Yoğurt, cildin güneş yanığı olan bölümlerini yatıştırmaya yardımcı olabilecek probiyotikler içerir. Soğuk yoğurdu güneş yanığı olan bölgeye uygulayın ve 15-20 dakika kadar bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın.
- Aloe vera: Aloe vera jeli, ciltteki güneş yanığı olan bölgeyi yatıştırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olan doğal bir anti-enflamatuardır. Aloe vera jelini doğrudan güneş yanığı olan bölgeye sürebilirsiniz veya aloe vera içeren bir krem veya losyon kullanabilirsiniz. Ayrıca aloe vera güneş lekeleri için de kullanılabilmektedir.
- Salatalık: Salatalık, cildi soğutmaya ve yatıştırmaya yardımcı olabilecek su ve anti-enflamatuar maddeler içerir. Salatalık dilimlerini güneş yanığı olan bölgeye 15-20 dakika kadar uygulayın.
- Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, cildi yatıştırmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar maddeler ve antioksidanlar içerir. Yulaf ezmesini ince bir toz haline getirin ve ardından suyla karıştırarak macun kıvamına getirin. Elde ettiğiniz macunu güneş yanığı olan bölgeye uygulayın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın.
- Bol su için: Güneş yanığı dehidrasyona neden olabilir. Bu nedenle, bol su içerek sıvı ihtiyacınızı giderdiğinizden emin olun.
- Ağrı kesici: Güneş yanığı olan bölgede ağrı ve şişlik varsa, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.
- Kabarcıklar: Güneşten yanan bölge kabarırsa, kabarcıkları patlatmaktan kaçının. Patlatmak, enfeksiyon oluşmasına yol açabilir. Kabarcıklar kendiliğinden iyileşene kadar patlatmadan bırakın.
Doktoru ne zaman görmelisiniz:
- Güneş yanığınız şiddetliyse ve baş dönmesi ateş veya kafa karışıklığı gibi belirtiler yaşıyorsanız.
- Güneş yanığındaki kabarcıklar büyük veya çok yayılmışsa.
- Güneş yanığı enfekte olmuş gibi görünüyorsa (irin, kızarıklık, şişlik ve ağrı artar).
- Güneş yanığı dudaklarınızı, gözlerinizi veya genital bölgenizi etkiliyorsa.
Güneş yanığını önlemek için:
- Güneşe çıkmadan 30 dakika önce cildinize geniş spektrumlu bir güneş kremi sürün ve her iki saatte bir ve terledikten veya yüzdükten sonra tekrar uygulayın.
- Şapka ve güneş gözlüğü takın.
- Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (10:00 – 16:00 saatleri arası) gölgede kalmaya çalışın.
Unutmayın: Bu bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Güneş yanığı tedavisi veya güneş yanığından nasıl korunacağınız hakkında sorularınız ve endişeleriniz varsa, doktorunuza danışmalısınız.