in

T Bölgesinde Yağlanma ve Sivilce: 10 Çözüm Yöntemi

t bölgesi neresi ve yağlanma nasıl gider

Ciltte binlerce yağ bezi bulunmaktadır. Bu bezler, cildi nemlendirmeye ve korumaya yardımcı olan yağ ve sebum üretimini sağlamaktadır.

Ancak bazen yağ bezleri aşırı yağ üretebilir. Aşırı yağ, sivilce oluşumu riskinin artmasına ve cildin parlak görünmesine neden olur.

T bölgesi yağlanması pek çok kişide görülebilmektedir. T bölgesi özellikle yağlanmaya ve sivilce oluşumuna yatkın bir bölgedir.

Neyse ki, T bölgesi yağlanmasına karşı uygulanabilecek bazı çözüm yöntemleri vardır.

Bu makalede, t bölgesindeki yağlanma nedeniyle oluşabilecek sivilceleri ve istenmeyen parlamayı azaltmaya yardımcı olabilecek yöntemlere göz atacağız.

T bölgesi nedir?

T bölgesi neresi: T bölgesi yüzün aşağıdaki kısımlarını içerir:

  • alın
  • burun
  • çene

Bu bölgeler bir T şekli oluşturduğu için T bölgesi olarak adlandırılır.

t bölgesi nedir

Yüzün diğer bölümleriyle kıyaslandığında T bölgesinde daha fazla yağ bezi bulunur. Bu yüzden bu bölge daha yağlı olur ve sivilce oluşumuna eğilimlidir.

Sivilceler genellikle aşırı yağın ve ölü cilt hücrelerinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bu durum, gözenekleri tıkar ve beyaz ve siyah noktaların oluşmasına neden olur.

Bölgede yağ birikimi arttıkça bakteriler çoğalabilir ve aşağıdakiler gibi iltihaplı sivilcelerin oluşmasına yol açabilir:

  • püstüller
  • kistler
  • papüller

T Bölgesi Yağlanması Nasıl Giderilir: 10 Etkili Yöntem

yüzdeki t bölgesi neresi yağlanma ve sivilce nasıl önlenir

Kilit nokta cildi kurutmadan fazla yağı yok etmektir. Belirli cilt bakım alışkanlıkları edinmek ve düzenli olarak uygulamak yağlı t bölgesi yağlanması ile mücadele etmeye ve sivilce çıkışlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

İşte yağlı veya sivilce oluşumuna eğilimli T bölgesini yapılabilecekler.

1. Yüzünüzü her gün yıkayın

Yüzü düzenli olarak yıkamak yağlı T bölgesini kontrol altında tutmanın en iyi yollarından biridir. Yüzü yıkamak, ciltteki fazla sebumu, kiri, ölü deri hücrelerini ve bakterileri temizler.

Yüzünüzü yıkamanız gereken zamanlar:

  • sabah uyandıktan sonra
  • terledikten ya da egzersiz yaptıktan sonra
  • akşam yatmadan hemen önce

Özellikle aktif sivilceniz varsa yüzünüzü nazikçe yıkayın. Cildi kuvvetli bir şekilde ovmak tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir.

2. Hafif bir temizleyici kullanın

T bölgesi için doğru temizleyiciyi seçmek çok önemlidir. Aşağıdaki özellikleri içeren bir yüz yıkayıcı tercih edin:

  • yağsız
  • komedojenik olmayan (yani gözenekleri tıkamayacak şekilde tasarlanmış olan)
  • köpüren

Özellikle alkollü olan sert yüz yıkayıcılarını kullanmaktan kaçının. İçeriğinde alkol bulunan ürünler kuruluk yapabilir ve bu da ciltteki yağ bezlerinizin gereğinden daha fazla yağ üretmesine sebep olabilir.

3. Cildinize her gün nemlendirici uygulayın

T bölgeniz yağlıysa, nemlendirici kullanmak çok akıllıca gelmeyebilir. Ancak bu cildinizi nemli tutabilmek için önemlidir. (cilt kuruysa yağ bezleri daha çok çalışır)

Yüzünüzü yıkadıktan sonra aşağıdaki özelliklere sahip bir ürün tercih edin:

  • yağsız
  • komedojenik olmayan
  • jel – yağlı cildiniz varsa veya hava nemliyse
  • losyon – karma veya normal bir cildiniz varsa

Ayrıca jel nemlendiriciyi T bölgesinde ve diğer kalan bölgelerde ise losyon kullanabilirsiniz. Kremler kuru ciltler için uygun ürünlerdir, T bölgesinde krem ​​kullanmaktan kaçının.

İçerisinde SPF (güneş koruma faktörü) bulunduran bir nemlendirici kullanmak faydalı olabilir. Bu nemlendiriciyi kullandığınızda ekstra yağlanmayı artırabilecek bir güneş koruyucu tabaka uygulamak zorunda kalmazsınız.

4. Toz ürünler kullanın

Krem ​​veya sıvı ürünler yerine makyaj yaparken pudra kullanmayı düşünün. Fondöten ve pudra T bölgesindeki fazla yağı emmede daha iyi bir iş çıkarır.

Krem veya sıvı makyaj ürünlerini kullanacaksanız, komedojenik olmayan ve yağsız ürünleri seçin.

Matlaştırıcı pudra kullanımı da T bölgesi için oldukça uygundur. Bu ürün parlamaları ve yağlanmaları azaltmak için tasarlanmıştır. Bu pudra türü genellikle yarı saydam olduğundan çoğu cilt tonunda kullanılabilmektedir.

5. Emici kağıt kullanın

Emici kağıtları yüzünüze bastırdığınızda fazla yağı emerler.

Oldukça pratiktirler bu nedenle seyahatlerde çantanızda bir paket bulundurabilirsiniz ve gün içinde kullanabilirsiniz.

Emici kağıdı yüzünüze yavaşça bastırarak kullanın. Silerek kullanmak sebumun yüzün diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir.

6. Yeşil çay uygulayın

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, cilde uygulandığında, yeşil çaydaki polifenollerin ciltteki sebum üretimini azaltmaya yardımcı olabildiğini göstermiştir. Polifenoller, bünyelerinde antioksidanlar bulunduran mikro besinlerdir.

2005 yılında yapılan daha eski bir araştırma, yeşil çaydaki polifenollerin bakteri zarlarını yok edebileceğini öne sürmektedir. Bu araştırma, yeşil çayın, sivilcelere neden olabilecek bakterilerin üremelerini sınırlandırmaya yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.

Yeşil çay yüz yıkandıktan sonra toner olarak kullanılabilir. Diğer bir alternatif ise içeriğinde yeşil çay bulunduran cilt bakım ürünlerini kullanmaktır.

7. Kozmetik kil kullanın

2016 yılında yapılan bir araştırma, kozmetik kilde bulunan minerallerin fazla yağın azaltılmasında ve siyah noktaların ve sivilcelerin tedavi edilmesinde fayda sağlayabildiklerini göstermiştir. Kozmetik kil genellikle yüz maskesi olarak kullanılır.

Kozmetik kil örnekleri:

Yağlı ciltler için kil maskesi kullanmak oldukça işe yarayabilir. Kil maskelerini eczaneden veya internet üzerinden satın alabilirsiniz. Bununla beraber, kozmetik kil tozu satın alarak kendi maskenizi de yapabilirsiniz.

Kil maskesi yapımı ve kullanımı:

  1. Cildinizi yıkayın ve kurulayın.
  2. Bir çay kaşığı kil ile suyu kıvamlı bir macun oluşana kadar iyice karıştırın.
  3. Su yerine gül suyu veya cadı fındığı kullanılabilir.
  4. Karışımı yüzünüze yayın ve kurumasını bekleyin.
  5. Kil maskesi yüzünüzde kuruduktan sonra ılık suyla yıkayın ve yüzünüzü kurulayın.

Bu maskeyi sadece T bölgesinde de kullanabilirsiniz.

8. Salatalık

Salatalık hemen hemen her cilt tipi için faydalıdır. Salatalığın cildi yağlandırmadan nemlendirme ve besleme gibi doğal bir özelliği vardır. Salatalık dilimlerini buzdolabında soğutun ve yüzünüze uygulayın. İçine birkaç damla limon suyu eklenmiş salatalık suyu da uygulayabilirsiniz.

9. Aloe vera

Aloe vera, cilt dokusunu derinlemesine beslediği ve cildin pH dengesini koruduğu için cilt için oldukça faydalıdır.

Fazla yağ üretimini azaltmak için T bölgenize aloe vera jeli sürün. Ayrıca aloe vera jelini evde yetiştirdiğiniz aloe vera bitkisinden çıkartıp doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. Uyguladıktan 10 ila 15 dakika kadar sonra yıkayın.

10. Limon suyu

Limon suyu doğru kullanıldığında cilt için faydalı olabilir. Limon suyu yağlı ciltlerde iyi iş görebilir. Yağlı T bölgesini temizlemek ve tonlandırmak için kullanın.

Bir çay kaşığı limon suyunu eşit miktarda gül suyuyla karıştırın. Alın, burun ve çene bölgelerini günde iki kez temizlemek için bu karışımı kullanın. Limon-gül suyu karışımı aynı zamanda doğal bir toner görevi görür ve ciltteki gözenekleri açar.

Sonuç:

T bölgesinde yağlanma yaygın olarak görülür. Bu alanda normalden daha çok yağ bezi vardır. Bu nedenle sebum veya yağ doğal olarak daha fazladır. Parlaklığı ve yağlılığı kontrol altında tutmak için her gün nazikçe yüzü yıkamak ve nemlendirmek oldukça işe yarayacaktır.

Yüze yeşil çay toneri sürmek sivilcelerin azalmasına fayda edebilir. Gün içerisinde emici fondöten ya da emici kağıtlar kullanılabilir. Kil maskelerini haftada birkaç kez cilde uygulamak da yağlanmayı kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.

Yukarıda anlatılanları denedikten sonra hala T bölgesinde aşırı yağlanma ve sivilce oluşumu problemleri yaşarsanız, dermatoloğa ya da doktora danışmanız gerekebilir.

Kaynaklar:

  • https://www.healthline.com/health/t-zone-face
  • https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/how-to-treat-oily-t-zone/articleshow/23587771.cms

What do you think?

Written by Ciltguzellik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

dermaroller temizleme evde dezenfekte

Dermaroller Temizleme: 3 Yöntem

tırnak neden morarır nasıl tedavi edilir

Tırnak Morarması: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?