Tırnakların görünümü, vücuttaki olası sorunların bir göstergesi veya sadece alışkanlıklarınızın bir yansıması olabilir. Problemin altında yatan asıl nedeni belirlemek ve tırnakları çatlama ve diğer hasarlara karşı korumak, el ve ayak tırnaklarınızın işlevsel ve güçlü olmasını sağlayacaktır.
Hızlı Erişim
Tırnaklar Neden Çatlar?
Tırnak çatlamasının pek çok nedeni olabilir. Bunlar yaşlanmanın normal etkilerinden enfeksiyonlara kadar çeşitlilik gösterebilir. American Osteopathic College of Dermatology‘ye göre, kadınlarda tırnak çatlaklarının olma olasılığı erkeklerden oranla daha fazladır.
İşte el ve ayak tırnaklarının çatlamasına neden olan yaygın sebepler:
1. Yaşlanma
Kişinin yaşı ilerledikçe, tırnakları genellikle incelir ve çatlamaya daha meyilli hale gelir. Ayak tırnakları kalınlaşır.
2. Suya fazla maruz kalma
İşiniz ellerinizi sıklıkla suya sokmanızı gerektiriyorsa ya da ellerinizi sık sık yıkıyorsanız, tırnaklarınızın kırılma riski daha yüksek olabilir.
3. Sık manikür yapmak ve oje çıkarma işlemi
Tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için içeriğinde aseton bulunan oje çıkarıcıların sıklıkla kullanılması tırnakların zayıflamasına neden olabilir. Bu da tırnakların çatlama ve kırılmalara karşı meyilli olmasına neden olur ve tırnaklar yaralanmalara karşı daha savunmasız hale gelebilir.
4. Mantar enfeksiyonu
Tırnak çevresindeki ciltte yaralanmalar veya çatlaklar varsa, mantar cildi istila edebilir ve enfeksiyona yol açabilir. Mantar nedeniyle olan tırnak enfeksiyonunun belirtileri,
- çatlama
- tırnakların kalınlaşması
- tırnakların rengini kaybetmesi (sarı, beyaz veya kahverengi)
Ayak tırnakları mantar enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız olabilmektedir. Çünkü giyilen ayakkabılar nedeniyle sıcak ve ıslak bir ortam oluşur.
5. Beslenme eksiklikleri
Tırnakların sağlıklı olması için vücut çeşitli besinler kullanır. Beslenme nedeniyle tırnaklarda oluşan çatlakların en çok görüleni demir eksikliği nedeniyledir.
Ayrıca, sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olunabilmesi için vücut proteinlere ve B vitaminlerine ihtiyaç duymaktadır.
6. Sedef hastalığı
Sedef hastalığı, tırnak çatlamasına neden olması da dahil olmak üzere tırnaklar üzerinde birtakım değişikliklere neden olabilmektedir. Sedef hastalığı olan kişiler tırnak ufalanması, tırnak yarılması veya tırnak yatağının ayrılması gibi diğer başka semptomlar da gösterebilirler .
7. Tiroid bozukluğu
Tiroid, metabolizmanın yanı sıra cilt, saç ve tırnakların gelişimi için de vücuttaki birçok işlevi sürdürmekten sorumludur. Tiroid işlevindeki bozukluk yaşayan kişiler tırnak çatlaması, kuruluğu ve tırnaklarının kırılgan olması gibi tırnak sorunları yaşayabilirler.
Tırnak çatlamasının belirtileri
Tırnaklardaki çatlama, tırnak boyunca ya da tırnak ucunun ortası gibi çeşitli yerlerde meydana gelebilir.
Çatlayan tırnaklar genellikle normalden daha ince ve kırılgan olabilirler ve noktalar halinde pul pul dökülebilirler. Bazen tırnaklar yumuşak olurlar veya kolayca bükülebilir.
Çatlak tırnak tedavisi
Çatlamış tırnakların tedavisi sorunun altında yatan nedenle ilişkilidir. Örneğin, mantar önleyici tedaviler reçete edilebilir. Bu mantar önleyiciler genellikle oje gibi tırnak üzerine sürülür. Bununla birlikte, tırnaklardaki çatlama devam ederse, doktor tarafından bir mantar önleyici hap reçete edilebilir.
Eğer tırnak psoriyazisi (tırnak sedef hastalığı) varsa, tırnaklara topikal ilaç uygulanarak tedavi edilebilir. Bu ilaçlara örnek olarak topikal kortikosteroidler veya D vitamini merhemleri gösterilebilir. Doktor bazen fototerapi önerebilir. Fototerapi, tırnakların özel bir ışığa maruz bırakılmasıdır.
Tırnak çatlaması çoğu zaman fazla tıbbi tedavi gerektirmez. Ancak ciddi belirtiler fark ederseniz bir sağlık uzmanına danışmak gerekebilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Tırnağınız enfeksiyon belirtileri gösteriyor ya da çok acı veriyorsa bir doktorla görüşme zamanı gelmiş olabilir. Enfeksiyon belirtileri şişlik, kızarıklık veya cildin dokunulamayacak kadar sıcak hissedilmesi olabilir.
Tırnakların büyümesi ve onarılması biraz zaman alacaktır. Bununla beraber, 6-8 hafta içerisinde bir iyileşme görmezseniz veya çatlama daha da kötüleşiyorsa bir doktora görünün.
Tırnağın çatlaması nasıl önlenir?
Aşağıdaki önleyici yöntemler ayak ve el tırnaklarının çatlama riskini azaltacaktır;
- Bulaşık yıkarken ya da duş alırken olduğu gibi uzun süre sıcak suya maruz kalmamaya çalışın.
- Ellerinizi ve tırnaklarınızı yıkadıktan sonra nemlendirici kullanın sürün. Krem önerisi olarak, içeriğinde E vitamini bulunan kütikül yağları ve nemi hapseden petrol jölesi bazlı losyonlar iyi iş görür.
- Tırnaklar daha yumuşak ve çatlama olasılıkları daha düşük olacağından, tırnaklarınızı banyodan veya duştan çıktıktan sonra kesin. Tırnakları kısa tutmak, yaralanmalara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlar.
- İnce taneli tırnak törpüsü ile tırnaklarınızı tek yönde törpüleyin.
- İçeriğinde aseton bulundurmayan oje çıkarıcılar kullanın. Asetonsuz oje çıkarıcılar tırnakları daha az soyar.
- Tırnak etlerini ve tırnakları koparmayın ya da ısırmayın.
- Ellerinizi uzun süre suya sokmanız gerekiyorsa koruyucu eldiven giyin.
- Demir ve B vitaminleri gibi içeriğinde bol vitamin ve mineral bulunduran sağlıklı besinler tüketin.
Araştırmalar doğru olduğunu kanıtlamıyor olsa da, biotin takviyelerinin tırnakların daha sağlıklı olmalarını desteklediğini düşünenler de mevcuttur. Bu takviyeler eczane ya da marketlerden satın alınabilir.
Güzellik ürünleri satan birçok mağazada ayrıca tırnak sertleştirici ürünler de satılmaktadır. Bu ürünler bazı kişilerde tırnak çatlamasının önlenmesinde etkili olabilir.
Sıklıkla jel manikür yaptırıyorsanız, normal manikür ile jel manikür arasında geçiş yapın. Ayrıca tırnakların daha iyi uzamalarına zaman tanımak için zaman zaman bu ürünleri kullanmaya ara verebilirsiniz.
Sonuç olarak;
Tırnaklarımız el ve ayak parmaklarımız için koruyucu görev yapmaktadır. Özellikle ellerinizi kullanarak çalışıyorsanız çatlak ve kırılgan tırnaklar, günlük işlerinizi yapmanızı zorlaştırabilir.
Hem el hem de ayak tırnaklarınızda çatlak problemi varsa, doktorunuz vücudu etkileyen bir problemden ya da beslenme eksikliklerinden şüphelenebilir.
Neyse ki, tırnakları çok amaçlı alet olarak kullanmayı bırakmak ve önleyici ipuçları tırnak çatlaması ile ilgili endişelerin çoğunun çözülmesinde işe yarayabilmektedir.
Kaynak: https://www.healthline.com/health/cracked-nails
One Comment
Leave a ReplyOne Ping
Pingback:Kalıcı Oje Nasıl Çıkarılır: 2 Yöntem - Asetonsuz (Törpü ile) ve Asetonlu (Resimli Anlatım) - Cilt Güzellik Rehberi