in

Gliserin & Cilt: 5 Fayda ve Cilt Lekeleri İçin Kullanımı

gliserin cilde nasıl uygulanır cilt lekelerine fayda eder mi

Cosmetic Ingredient Review‘a göre, gliserin, su ve koku verici maddelerden sonra kozmetikte en çok kullanılan bileşendir.

Nemlendiricilerde ve losyonlarda ana bileşen olarak kullanılan gliserinin saf haliyle satın alımı ve kullanımı gittikçe popülerleşmektedir.

Araştırmalar, gliserinin çeşitli şekillerde cildi olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Gliserinin cilde faydalarını ve cilt lekelerine etkilerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Gliserinin Cilde Faydaları Nelerdir?

Gliserin cilt için harikadır çünkü cildin nemi tutmasını sağlayan bir madde olan nem tututcu görevi görür. Gliserin cildin nemini artırabilir, cilt kuruluğunu giderebilir ve cildin yüzeyini tazeleyebilir.

Aynı zamanda gliserin cildi yumuşatabilir ve cildin sert ve kuru olmasına neden olan egzama veya sedef hastalığı için de etkili olabilir.

Gliserin ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu da gliserinin cildi zararlı mikroorganizmalardan koruyabileceği anlamına gelir.

Gliserin kullanan birçok kişi, aynı zamanda cildi onarabileceğine ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırabileceğine inanmaktadır.

2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre gliserinin cilde faydaları aşağıda sıralanmıştır.

  1. Cildin dış tabakasını nemlendirir.
  2. Cildin bariyer işlevini ve cildin mekanik özelliklerini iyileştirir.
  3. Cildi tahriş edici maddelere karşı korur.
  4. Yaraların iyileşme süreçlerini hızlandırır.

Gliserin nedir?

gliserin ve cilt ve lekeler için kullanımı

Gliserin gliserol olarak da bilinmektedir ve hayvansal veya bitkisel yağlardan elde edilen doğal bir maddedir. Berrak, renksiz, kokusuz ve tatlı bir tada sahip şurupumsu bir sıvıdır.

Gliserin, havadaki ve cildin daha derin bölümlerindeki nemi cildin dış yüzeyinde çeken nem tutucu bir maddedir.

Cilt bakım ürünlerinde gliserin, cilde çektiği nemi hapsetmek için başka bir nemlendirici madde olan oklüzif’lerle (tıkayıcılarla) birlikte yaygın olarak kullanılır.

Araştırmalara göre, gliserin aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer pek çok nem tutucu ile karşılaştırıldığında, en iyi nemlendiricidir.

  • alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit vb.)
  • propilen glikol ve butilen glikol
  • hiyalüronik asit
  • sorbitol
  • üre

Gliserin cildi tahriş eder mi?

Bir nemlendirici olarak gliserin, suyu en yakın kaynaktan çekmektedir. Özellikle düşük nem koşullarında, en yakın su kaynağı cildin alt seviyeleridir. Bu koşullar, cildi kabarcıklanma noktasına kadar kurutabilir.

Bu nedenle, saf gliserini yüze ve cilde sürmeden önce seyreltmek iyi bir fikirdir.

Gül suyu cildi nemlendirdiği ve gözenekleri temizlediği için, doğal kozmetik ürünlerinin kullanılmasını savunan pek çok kişi gliserinin gül suyuyla seyreltilmesini önermektedir. Bir araştırmaya göre, gül cilt üzerinde olumlu antioksidan etkiler göstermektedir.

Yakın bir zamanda yapılan diğer bir araştırma göstermiştir ki, gliserin, hyaluronik asit ve Centella asiatica özütü karışımı cildin bariyer fonksiyonunu 24 saate kadar iyileştirebilmektedir.

Gliserin cildi beyazlatma için kullanılabilir mi?

Gliserin en çok cildi nemlendirme ve koruma özellikleriyle bilinmektedir. Cilt beyazlatıcı bir madde olarak çok bilinmese de, bazı insanlar gliserinin cilt beyazlatma özellikleri olduğunu iddia etmektedir.

Ancak, gliserinin cilt beyazlatma amacı kullanılabileceğini destekleyen çok az araştırma vardır.

Bu iddialardan bazıları, gliserinin peeling etkili özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir.

Topikal olarak cilde uygulandığında, gliserinde bulunan nemlendirici özellikler, cildin dış katmanındaki hidrasyonu artırabilmektedir. Bu durum, üst katmandaki cildin daha yumuşak olmasını sağlar ve bu da cildin pul pul dökülmesini kolaylaştırır.

Pul pul dökülme, ciltteki ölü deri hücrelerinin uzaklaştırılması anlamına gelir. Bu cilt hücrelerini uzaklaştırmak, donuk cildi beyazlatmaya ve koyu lekelerin, yara izlerinin ve yaşlılık lekelerinin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Gliserin cilde nasıl uygulanır?

Gliserin kullanmak cildi nemlendirebilir ve pul pul dökebilir. Bununla beraber gliserin kullanan birçok kişinin yorumuna göre gliserini diğer bileşenlerle karıştırmak cildi beyazlatabilmektedir.

Ancak, bu iddiaları destekleyecek bilimsel bir kanıt yoktur.

Gliserin, limon ve gül suyu gibi diğer ürünlerle birlikte kullanmak donuk, kuru cildi beyazlatmaya yardımcı olabilir veya daha kolay bir pul pul dökülme için cildi yumuşatabilir.

Bu bileşenler birlikte iyi iş görür. Çünkü gliserin hidrasyon ve nem sağlarken gül suyu cilt büzücü görevi görür. Bu karışım cildi sadece temizlemekle kalmaz, aynı zamanda ciltteki gözenekleri sıkılaştırmak için de fayda gösterir.

Bu arada, limon suyundaki asit ciltteki renk bozulmalarını ve pigmentasyon nedeniyle ortaya çıkan renk eşitsizliklerini de iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Evde gülsuyu ve gliserin serumu yapımı

Kendi serumunuzu yapmak için;

  • 5 damla saf gliserini, 1 limonun suyu ve 20 mililitre (ml) gül suyu ile karıştırın.
  • Karışımı küçük bir şişeye veya sprey şişesine dökün.
  • Sıvıyı parmağınızla veya kulak temizleme pamuğu kullanarak her gün yüzünüze uygulayın veya makyajı yaptıktan sonra sağlıklı bir ışıltı için spreyle yüzünüze püskürtün.
  • Serumu buzdolabında saklayın.

Cildinizde saf gliserin kullanmak istiyorsanız, saf bitkisel gliserin kullanmayı düşünebilirsiniz. Birçok kişi, bunun hayvan bazlı veya sentetik alternatiflerinden daha iyi bir seçenek olduğuna inanmaktadır.

Gliserini ciltte kullanmak güvenli midir?

Genellikle gliserinin cilt için kullanımı güvenli olarak kabul edilir ve birçok kişi gliserin içeren kozmetik ürünlerini sorunsuz bir şekilde kullanmaktadır. Bu kozmetik ürünlerin çoğu cilt beyazlatıcı olarak tasarlanmamıştır.

Gliserini hangi şekilde kullanırsanız kullanın, özellikle alerjiniz varsa her zaman cilt üzerinde tahriş riski vardır.

Gliserini cildinizde kullanmadan önce yama testi yapın

Gliserin içeren kozmetik ürünlerini cildinizde ilk kez kullanmadan önce daima bir yama testi yapın. Küçük bir miktar gliserini cildin küçük bir bölgesine uygulayın, 24 saat bekleyin, ardından bir reaksiyon olup olmadığını kontrol edin.

Gliserine karşı hassasiyetiniz varsa ortaya çıkabilecek reaksiyon belirtileri şunlardır:

  • cilt kızarıklığı
  • şişme
  • kaşıntı

Alerjik reaksiyonunuz varsa, kurdeşen ve reaksiyonel duyarlılık ortaya çıkabilir.

Gliserine duyarlı olmasanız bile, cilt bakım ürünündeki başka bir bileşene karşı duyarlı olabilirsiniz.

Yukarıda bahsedilen serumu yapmak istiyorsanız, tarifteki diğer bileşenlerden herhangi birine de alerjiniz olup olmadığını da kontrol edin. Alerjik reaksiyon, kuruluk, kızarıklık, soyulma veya pul pul dökülme gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.

Cildinizde limon kullanmak, güneş ışığına karşı hassasiyetinizi artırabilir ve güneş yanığı riskini artırabilir. Açık hava aktivitelerinden ve güneş ışığında dışarı çıkmadan bir kaç gün öncesine kadar ciltte limon kullanmaktan kaçının.

Ciltte kızarıklık, kaşıntı veya döküntü fark ederseniz gliserin kullanımını hemen bırakın. Gliserin içermeyen alternatif bir ürün arayın ve ürünün etiketini dikkatlice okuyun.

Gliserinin yan etkileri var mıdır?

Ciltlerinde gliserin kullananların yorumlarına göre gliserinin cilt üzerinde yan etkisi pek yoktur. Bununla beraber, gliserin doğal bir üründür, bu nedenle her zaman alerjik reaksiyon potansiyeli bulunmaktadır.

Gliserin diğer kullanımları

Bir nemlendirici olmasının yanı sıra, gliserin aşağıdaki şekillerde de kullanılır:

  • hiperozmotik müshil (kabızlığı tedavi etmek için bağırsaklara su çekme)
  • çok sayıda farmasötik preparatlar için
  • tatlandırıcı madde
  • koyulaştırıcı madde
  • koruyucu

Gliserin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından genellikle güvenli olarak kabul edilmektedir.

Sonuç olarak

Gliserin, cildin nemini korumasına, cilt hasarını onarmaya ve cildi enfeksiyonlardan korumasına yardımcı olması bakımından harikadır.

Ancak genel cilt sağlığını iyileştirebilirken, gliserin cildi beyazlatmak veya rengini açmak için üretilmemiştir ve ciltteki hiperpigmentasyonu azalttığını destekleyen destekleyen kanıt yoktur.

Bununla birlikte gliserin, cilt üzerinde peeling etkileri gösterir. Ölü deri hücrelerini uzaklaştırarak  sivilce, yara izi veya yaşlılık lekelerinin neden olduğu renk bozulmalarını azaltması amaçlı kullanımı mümkün olabilir.

What do you think?

Written by Ciltguzellik

2 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cilt için kaolin kili nedir faydaları nelerdir

Kaolin Kili: Nedir, Cilde Faydaları ve 5 Yüz Maskesi Tarifi

Saç derisinde beyaz plaka oluşumu

Saç Derisinde Beyaz Tortu: 2 Adımda Kurtulun!