in

Banyo Sonrası Kaşıntı: Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Duştan sonra kaşınma neden olur

Bazı insanlar için, duş yapmak oldukça rahatsız edici, sinir bozucu, kalıcı kaşıntı gibi bir yan etkiyi beraberinde getirebilir.

Banyo yaptıktan veya duş aldıktan sonra kaşıntı olması nadir görülen bir problem değildir. Bu durum cilt kuruluğu veya diğer cilt rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Duştan sonra cildinizin neden kaşındığını öğrenmek için okumaya devam edin.

Duştan veya banyodan sonra kaşıntı neden olur?

Duş sonrası cilt kaşıntısının birkaç farklı nedeni olabilir. Bazıları diğerlerine göre daha çok görülür.

1. Kserosis kutis

Kserosis kutis cilt kuruluğu anlamına gelmektedir. Cildi uzun süre sıcak suya maruz bırakmak, cildin kendi doğal yağlarının ciltten sıyrılıp uzaklaşmasına neden olabilir. Bu durumda nemsiz kalan cilt tahriş olabilir. Bazen bu, duştan sonra kaşınmaya neden olur.

Kserosis kutis nedeniyle kaşıntı çoğunlukla ayaklarda veya bacaklarda olabilir. Çünkü vücudun bu kısımları suyla çok daha fazla temas halindedir.

2. Sabuna karşı cilt hassasiyeti

Banyo yaparken kullanılan sabunun cildi temizlerken kurutması da mümkündür. Sert bir sabun her zaman kızarıklık bırakmayabilir, ancak duş aldıktan sonra kalıcı bir kaşıntıya neden olabilir. Duş sırasında ciltteki tüm sabun kalıntılarını yıkamamak da kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olabilir.

3. Akuajenik kaşıntı

Akuajenik kaşıntıda, sinir sistemi ciltteki su ile aktive olur. Sonuç olarak, duş veya banyodan sonra kaşınırsınız. Bu durum nadir görülür ve eğer sizde varsa, muhtemelen zaten biliyorsunuzdur.

Akuajenik kaşıntı, elleri yıkamak ve havuza girmek gibi suyla herhangi bir temastan sonra şiddetli kaşıntıya neden olabilir.

Banyodan sonra kaşıntı tedavisi

Duştan sonra kaşıntı geçmiyorsa, tedavi olarak bir evde yapılan doğal çözüm yöntemlerini kullanabilirsiniz. Aşağıda banyo yaptıktan sonra olan kaşıntıyı önlemenin veya meydana gelirse tedavi etmenin bazı yöntemlerini görebilirsiniz.

  • Havluyla vücudu silerek değil dokundurarak kurulayın: Duştan sonra havluyla cildi ovalayarak kurutmak ciltteki nemin uzaklaşmasına neden olabilir. Cildinizdeki her bir su damlasını kurutmaya çalışmayın. Bunun yerine, yıkandıktan sonra havlunuzla cildinize hafif dokunuşlar yaparak kurulayın.
  • Hala ıslakken cildinizi nemlendirin: Cilt biraz nemliyken nemlendirici uygulamak, nemi cilt bariyerinize hapsedecektir. Kokusuz, hipoalerjenik bir nemlendirici kullanmaya çalışın. Sivilceye eğilimli bir cildiniz varsa yağsız bir nemlendirici kullanmak işe yarayabilir. Daha fazla soğutma etkisi göstermesi için nemlendiriciyi uygulamadan önce buzdolabında saklayın.
  • Sabunlarınızı değiştirin: Duş aldıktan sonra kızarıklık olmaksızın kalıcı bir kaşıntı problemi yaşıyorsanız, belki de sabunu değiştirme vakti gelmiştir. Hafif, hipoalerjenik içerikli bir sabun bulmaya çalışın. Bir çalışmaya göre, nemlendirici sabunun cilt kuruluğu semptomlarını azaltmada olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
  • Duş rutininizi değiştirin: Uzun, bol buharlı duş alıyorsanız, cildinizi kavrulmuş bırakıyor olabilirsiniz Çok sıcak olmayan ve hızlı bir şekilde ılık bir sıcaklığa geçebilen daha kısa süren duşlar almak daha sağlıklı olacaktır ve cildin daha az kaşıntılı olmasını sağlayacaktır.
  • Duştan sonra soğutucu bir madde kullanın: The American Academy of Dermatologists, kaşıntı ve tahriş görülen bölgede mentol veya kalamin losyonu kullanılmasını önermektedir .
  • Laktik asit içeren kaşıntı önleyici kremler kullanın: Bu kremler kuru ciltteki kaşıntıyı yatıştırmak ve nemin cilde tutunmasına yardımcı olmaktadırlar. Cilt kuruluğu nedeniyle ortaya çıkan kaşıntıyı azaltmak için Pramoksin hidroklorür ümit verici bileşendir.
    • Not: Topikal kortikosteroidler gibi iltihaplanma nedeniyle oluşan kaşıntıyı hafifletmek için tasarlanmış kremler, genellikle sadece kuruluk nedeniyle meydana gelen kaşıntıyı gidermek için işe yaramamaktadır.
  • Uçucu yağ kullanın: Kaşıntıyı önlemek veya tedavi etmek için uçucu yağlar kullanılabilmektedir. Seçtiğiniz herhangi bir uçucu yağı seyreltin. Uçucu yağlar, tahriş olmuş cilde uygulanmadan önce tatlı badem veya jojoba yağı gibi yatıştırıcı bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Nane, papatya, çay ağacı ve ıtır çiçeği yağı kuru ve kaşınan cildi yatıştırmak için potansiyel faydalara sahiptirler.
  • Daha fazla su için: Susuz kalmak, cildin kurumasına neden olabilir. Bol su içmek sivilceler de dahil olmak üzere cilt sağlığı ve ciltte oluşabilecek diğer problemlerin çözümü için faydalı olabilmektedir. Genel olarak, vücudunuzu uygun şekilde nemlendirmek için her gün sekiz bardak (veya daha fazla!) su için.

Sonuç

Banyo sonrası kaşıntı olması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Neyse ki, duş rutininizdeki basit değişiklikler genellikle kaşınmanıza neden olan temel sorunları giderebilmektedir.

Bununla birlikte, kaşıntı duş aldıktan sonra bir veya iki saat içerisinde geçmiyorsa veya evde uygulanan çözüm yöntemlerini denedikten sonra bile sürekli kaşıntı hissediyorsanız, doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Kaşıntının karaciğer hastalığı veya Hodgkin lenfoma gibi ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olabileceği nadir durumlar vardır, bu nedenle kalıcı kaşıntı semptomlarını görmezden gelmeyin.

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Written by Ciltguzellik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

su İçmek Sivilcelere İyi Gelirmi

Su İçmek Sivilcelere İyi Gelir mi: 4 Muhtemel Fayda

Sivilceler için muz kabuğu kullanımı

Muz Kabuğu & Sivilce: 7 Maske, Faydaları ve Kullanımı