Hızlı Erişim
Dermaroller nedir?
Dermaroller, bir cilt bakım cihazıdır. Bir ucunda bir sap, diğer ucunda yüzeyinde çok sayıda küçük, ince iğneler bulunan bir silindir yer almaktadır.
2009 yılında yapılan bir araştırma değerlendirmesine göre, dermaroller bir dizi keşifle icat edilmiştir. 1990 yılında yapılan iki bağımsız çalışmada yara dokusunu tedavi etmek için iğnelerin kullanımı araştırılmıştır. Ancak 2005 yılında yapılan araştırmada dermarollerin ilk kullanımı rapor edilmiştir.
Günümüzde, bir zamanlar dermatologların yapabildiği birçok prosedür evde yapılabilmektedir.
Microneedling bunlardan biridir. Yüze uygulanan ve kulağa korkunç gelen bu tekniğin evde uygulanılan versiyonunun farklı bir adı var: derma rolling
Sıra sıra küçük iğneleri olan bir silindir şeklinde olan el tipi cihazlar, bir profesyoneli ziyaret etmekten çok daha ucuz ve daha kullanışlıdır.
Güvenilir bir perakendeciden satın almak ve kullanmadan önce steril olduğundan emin olmak önemlidir.
Pekin bu aletler geleneksel mikroiğneleme ile aynı faydaları sağlıyorlar mı?
Dermaroller cilde fayda sağlar mı?
Herhangi bir derma roller dan en iyi şekilde yararlanmak için, cilde zarar vermeden fayda sağlayacak şekilde nasıl kullanılacağını bilmek gerekir.
Ayrıca beklentileri de sınırlandırmak gerekir.
Evde cilt için dermaroller kullanmak gözle görülür olumlu bir etki sağlayabilir, ancak bir profesyonel tarafından yapılan iğneleme işlemi kadar fark göremezsiniz.
Dermaroller ne için kullanılır?
Dermarollerin pek çok kullanımı vardır. En önemli kullanımı pigmentasyon sorunlarını ve cilt yüzeyini iyileştirmek için olanlardır.
Düzenli dermaroller kullanımı ile ince çizgiler, sivilce izleri ve hiperpigmentasyon problemlerinin azaldığı pek çok kişi tarafından söylenmektedir.
Gerçekte, yukarıdaki sonuçları elde edebilmek için evde yapılan dermaroller işleminden ziyade profesyoneller tarafından yapılan ve daha uzun iğneler kullanılan mikroiğnelemenin daha çok işe yaradığını görülmektedir.
Örneğin, 2008 yılında yapılan bir araştırmada, dört mikroiğneleme seansının cildi sıkılaştıran bir protein olan kolajen miktarında yüzde 400 artış sağladığı görülmüştür.
Bu sonuçları evde elde etmek mümkün olmayabilir.
Bununla birlikte, dermaroller cilt bakım ürünlerinin daha derine nüfuz etmesini ve daha güçlü etkiler göstermesini sağlayabilmektedir.
Dermaroller nasıl iş görür?
Mikroiğneleme cildin dış tabakasında düşük seviyeli bir travmaya neden olur.
Bu travma, cildin yenilenmesini ve kolajen ve elastin gibi anti-aging maddelerinin üretiminin artmasını sağlayarak cildin iyileşme sürecini başlatır.
Dermaroller ise daha kısa iğnelerle ciltte küçük kanalcıklar oluşturur.
Bu kanallar serumların daha derine gitmesi, daha verimli bir şekilde emilmesi ve daha olumlu etkiler üretmesini sağlayabilir.
Dermaroller acıtır mı?
Cilt yüzeyinde yüzlerce iğneden oluşmuş bir aleti döndürmek muhtemelen rahatlatıcı bir deneyim olmayacaktır. Evet dermaroller acıtabilir.
Dermarollerin iğne uzunluğuna ve uygulanan bölgeye göre acı seviyesi değişecektir.
Elbette ki, rahatsızlığın seviyesi acı toleransınıza bağlı olacaktır.
Bununla birlikte, muhtemelen mikroiğneleme cihazlarında bulunan daha uzun iğneler daha fazla acıya neden olacaktır. Bu yüzden, iyi bir estetisyen yüzünüzü önceden uyuşturur.
Dermaroller kullanımında dikkate alınması gereken herhangi bir yan etki veya risk var mı?
Dermaroller minimal invaziv bir prosedürdür. Bu nedenle doğru teknik ve doğru serumu kullandığınız sürece, yan etkilere maruz kalmanız çok olası değildir.
Dermatologlar dikkatli olunmazsa, ciltte dermaroller kullanımının kalıcı yara izlerine ve cilt koyulaşmasına neden olabilme potansiyeli olabileceğinin altını çizmektedirler.
Egzama, sedef hastalığı veya kan pıhtılaşması problemi olan kişiler gibi bazı insanların dermaroller kullanımından tamamen kaçınması gerekir.
Aktif sivilce veya siğiller gibi yüzün diğer bölgelerine kolayca yayılabilen cilt sorunları yaşayan kişiler evde dermaroller kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.
Retinol ya da Accutane kullanıyorsanız veya güneş yanığınız varsa, ayrıca dikkatli olmalısınız.
Uzmanlar, olumsuz bir reaksiyondan kaçınmak için retinol kullanımının dermaroller işleminden 5 gün önce durdurulmasını tavsiye ediyorlar.
Güneş yanığı veya iltihaplanma gibi şeyler söz konusu olduğunda, etkilenen bölgelerden uzak durduğunuz sürece dermaroller kullanabilirsiniz.
Dermaroller yüz için kaç mm olmalıdır?
Her ne kadar evde kullanım için daha uzun iğneler satın alabilseniz de, en iyisi yüz için 0,5 milimetre ve daha kısa iğneleri kullanmak en iyisidir.
Bu uzunluğun üzerindeki iğnelerin cilde zarar verme riski daha yüksektir. O yüzden uzun iğneler kullanılacaksa bir profesyonel tarafından yapılması uygundur.
Araştırmanızı iyi yapın ve sadece güvenilir yerlerden satın alın.
Dermaroller için doğru serum nasıl seçilir?
Dermarollerle beraber bir serum kullanmaya karar verirseniz, cildinize nüfuz ettiğinde yüzünüze fayda sağlayacak bir serum seçin.
Bazı serumlardaki bileşenler aşırı kullanılırsa olumsuz bir reaksiyona neden olabilir.
Potansiyel olarak tahriş edici olan retinol ve C vitamininden uzak durun.
Hyaluronik asit açısından zengin olanlar daha faydalı olabilir.
Hyaluronik asit serumları nemi hapseder ve cilt tonunu ve dokusunu iyileştirebilecek rejeneratif sürece yardımcı olur.
Dermaroller nasıl kullanılır?
Cilt için dermaroller kullanımında uzmanlaşmak çok karmaşık bir işlem değildir. Steril, etkili bir deneyim için aşağıdaki basit adımları takip edin.
1. Hazırlık
Bakteri bulaşma olasılığını azaltmak için hem cildinizi hem de dermaroller aletini iyice temizleyin. Mümkünse eldiven kullanın.
Güneşin verebileceği zararlara maruz kalma riskini sıfıra indirmek dermarolleri gece kullanmak en iyisidir.
Akşamları dermaroller kullanımını rutin hale getirmeyi düşünüyorsanız gün boyunca cildinizde biriken yağ ve kirden kurtulmak için cildi ekstra temizlemek iyi bir fikirdir.
Dermarollerı temizlemek için alkol bazlı bir solüsyona batırın. Kurulayın ve temiz bir kağıt havlu üzerine koyun.
2. Cilde uygulama
Derma roller ile bir serum kullanıyorsanız, işe koyulmadan önce serumu yüzünüze uygulayın.
Dermarolleri cilde uygulama yöntemi üç bölümden oluşur. Bunlar:
- dikey hareketler
- yatay hareketler
- çapraz hareketler.
Dermarolleri alın, yanak ve çene bölgesinde yukarı ve aşağı yuvarlayarak kullanmaya başlayın ve cildinize çok fazla baskı uygulamayın.
Ardından yatay hareketlere ve sonrasında da çapraz hareketlere geçin. Bunu yapmak için 2 dakikadan fazla zaman harcamayın.
Göz çevresinden uzak durun, burun ve üst dudak gibi hassas yerlerde ekstra dikkatli olun.
Yüzde dermaroller kullanırken, sırayla yüzün beş bölümüne uygulama yapmalıdır. Bu bölümler:
- alın ve yanağın sağ üst kısmı
- alın ve yanağın sol üst kısmı
- sağ göz altı ve alt yanak
- sol göz altı ve alt yanak
- ağız çevresi
3. Dermaroller sonrası
Cilde dermaroller uyguladıktan sonra, kullandığınız serumu tekrar yüzünüze uygulayın veya başka bir nemlendirici veya yaşlanma geciktirici ürün kullanın.
Kullandığınız ürünün İçindekiler listesinde retinol veya C vitamini bulunmadığından emin olun.
Dermaroller kullanımı sonrası cildiniz daha hassas olabileceği için güneş kremi kullanmak iyi bir fikirdir.
Ayrıca 24 saat boyunca makyaj yapmaktan, sıcak duş almaktan veya egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız.
4. Temizlik
Her kullanımdan sonra dermaroller aletini temizlemeyi unutmayın.
Yüzde 70 izopropil alkol spreyi sıkarak dezenfekte etmek oldukça etkili olabilir.
Dermarollerin silindir kısmını haftada bir kez sıcak su ve etkili bir temizleme solüsyonu karışımına batırarak bir süre bekletebilirsiniz.
Dermarolleri sizden başka kimsenin kullanmasına izin vermeyin ve körelmiş ve eskimiş iğnelerden kaynaklanabilecek cilt tahrişini önlemek için en az 3 ayda bir değiştirin.
Dermaroller cilde ne sıklıkta uygulanmalı?
Cildinizin iğnelere nasıl tepki verdiğini görmek için haftada bir kullanım başlangıç için uygundur.
Her şey iyi gidiyorsa, kullanım sıklığını haftada iki veya üçe çıkarabilirsiniz.
Her bölge için 2 dakikalık kullanım sınırını aşmadığınızdan emin olun.
Sonuçları ne zaman görebilirim?
Dermaroller kullanımına ne kadar uzun süre devam ederseniz, bir fark görme olasılığınız o kadar artar.
6 ila 12 haftalık düzenli kullanım sonrasındaki sonuçları değerlendirin.
Yaşlanma veya yara izi belirtilerini iyileştirmeye çalışıyorsanız, gözle görülür değişiklikleri görmek aylar sürebilmektedir.
Sonuçlar yaşa ve ciltteki elastikiyet durumuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Microneedling için profesyonel bir estetik merkezine gitmeyi ne zaman düşünmeliyim?
Uzmanlar her zaman bir profesyonele gidilmesini tavsiye etmektedirler. Dermatologlar işlem sırasında cildin durumunu değerlendirebilir ve hasar ve yaralanmayı önlemek için ayarlamaları düzenleyebilir.
İnce çizgileri, kırışıklıkları veya yara izlerini iyileştirmek istiyorsanız, mikroiğneleme işlemini profesyonel bir merkezde yaptırmak çok daha etkili olacaktır.
Profesyonel merkezlerde iğneler cilde 3 mm’ye kadar güvenle nüfuz edebilir ve bu da sonuçların daha belirgin olmasını sağlayabilir.
Tek kullanımlık iğnelerin kullanılması ile profesyonel bir merkezde yapılan mikroiğnenin cilt yüzeyine dik olan daha “ideal” mikro yaralanmalar (kanalcık) sağlayabilmektedir.
Sonuç olarak
Dermatologlar mikroiğnelemenin sayısız faydaları olduğunu rapor etmişlerdir ancak araştırmanın çoğu küçük çalışmalardan meydana gelmektedir..
Evde dermaroller kullanımı söz konusu olduğunda daha da az somut kanıt vardır. Bununla beraber dermaroller kullananlar genellikle olumlu sonuçlar gördüklerini söylemektedirler.
Dermaroller daha fazla araştırmayı hak eden, umut vadeden bir cilt uygulamasıdır ve cilt bakımı rejiminizi güçlendirmek istiyorsanız evde denemeye değer.
Cilt üzerindeki etkileri konusunda herhangi bir şekilde endişeleniyorsanız veya daha karmaşık sorunların çözümünü arıyorsanız bir dermatoloğa gitmek en iyi çözümdür.
Kaynaklar;
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-use-a-dermaroller
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/do-derma-rollers-work
11 Comments
Leave a ReplyOne Ping
Pingback:Dermaroller Temizleme: 3 Yöntem - Cilt Güzellik Rehberi