Gül suyu pek çok cilt bakımı rutininde kullanılan temel bir maddedir. Kullanımı, Kleopatra’nın güzellik rejiminde kullandığı döneme kadar uzanmaktadır.
Gül suyu cilde sayısız fayda sağlar. Bununla birlikte, ende olarak görülse de ciltte birtakım olumsuz reaksiyonlara da neden olması da muhtemeldir. Bu yazıda gül suyunun cilde faydaları ve yüzünüzde ve cildinizde kullanımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.
Hızlı Erişim
Gül Suyu Nedir Ve Diğer Formları Nelerdir?
Gül suyu, gül yapraklarının demlenmesi veya buharlanmasıyla hazırlanan kokulu bir sudur. Uzun zamandan beri cilt bakımı için, yiyecekleri lezzetlendirme amaçlı ve parfümlerde bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Kullanımı ve kökeni Orta Çağ’a kadar uzanan gül suyunu Ortadoğu halkı (özellikle İranlılar), mutfakta ve güzellik amaçlı faydalarının yanı sıra tıbbi amaçlar için de kullanmışlardır. Gül suyu hazırlamak için genellikle Şam gülü (Rosa damascena) kullanılır ve bu işlemin birkaç yan ürünü vardır.
Gül çiçeklerinin damıtarak elde edilmesiyle oluşan gül suyu yaklaşık yaklaşık % 10 – %50 oranında temel yan ürün olan gül yağı içerir.
R. Damascena yani Şam gülünün çok düşük bir yağ içeriğine sahip olmasına karşın, bu bitkiden elde edilen yağ dünyanın en pahalı uçucu yağlarından biridir.
Kurutulmuş gül çiçekleri ya da yaprakları diğer yan ürünlerdir ve çoğunlukla yemek için kullanılır. Sindirim sorunlarına yardımcı oldukları söylenir.
Diğer yan ürünler arasında kuşburnu, hidrosol, etanolik, sulu ve kloroformik özler bulunur.
Gül suyu kullanmanın birçok faydası vardır.
Gül Suyunun Cilde Faydaları ve Yüz İçin Kullanımı
Saf gülsuyunun cilt için pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
1. Antioksidanlar içerir
Rosa damascena, antioksidan bileşenler içerir. Bu gülün özleri ve elde edilen uçucu yağ, serbest radikalleri temizleyebilmektedir. (1)
2. Ciltteki kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur
Gül suyu ile ilgili yapılan bir ön fizibilite raporuna göre, gül yağı ve gül suyunun cilt yüzeyine yakın olan kılcal damarlar üzerinde büzücü bir etkiye sahiptir. Cilde gül suyu sürmek, genişlemiş kılcal damarların neden olduğu kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. (2) Bununla beraber, ürünün saf ve doğal yağ içerdiğinden emin olmak gerekir.
3. Antiinflamatuar etkilere sahiptir
Bir araştırmada, Rosa damascena’dan elde edilen uçucu yağ ve hidroalkolik özütünün farelerin pençe ödemi üzerindeki etkisini değerlendirdi. Bu çalışma, uçucu yağın anti-enflamatuar etkisinin olmadığını, ancak gül özünün ödemi azaltabildiğini göstermiştir. Bununla birlikte, çalışma, R. Damascena’nın (esas olarak özlerinin) anti-enflamatuar ve antioksidan etkisinin, içeriğinde bulunan C vitamini ile ilişkilendirilebileceğini belirtilmektedir. (3)
4. Antimikrobiyal etkilere sahiptir
Gül esansiyel yağının antimikrobiyal etkileri vardır. Bir çalışma, uçucu yağın S. Aureus (sivilceye neden olan bir bakteri), E. Coli , C. Violaceum ve diğer bazı bakterilere karşı güçlü bir antibakteriyel etkiye sahip olduğunu göstermiştir. (4) Gül suyu, gül yağı içerdiği için cildin sağlıklı kalmasına da yardımcı olabilmektedir.
5. Cildin pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir
Cildin pH değeri 4,1 ile 5,8 arasındadır. Gül suyunun pH’ı genellikle 4.0-4.5 arasındadır. Bir çalışma, pH’ı 4.0-5.0 arasında olan cilt bakım ürünlerinin cilt tahrişini en aza indirmeye ve cildin doğal pH seviyelerini korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bu faydalarının yanı sıra gül suyunun cilt için inanılmaz derecede yatıştırıcı ve ferahlatıcı olduğu kabul edilir ve cildin yaşlanmasını yavaşlatır. Gül suyu genellikle gözlerin şişkinliğini azaltmak (soğuk gül suyuna batırılmış makyaj pamukları ile uygulanır), güneş yanıklarını yatıştırmak ve cildi nemli tutmak için bir toner olarak kullanılmaktadır.
6. Yaraları iyileştirebilir
Gül yağı yaraların iyileşmesi için kullanılabilmektedir. (5) Gül yağı, anti-inflamatuar faydalara ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Gül suyu gül yağı içerir, bu nedenle gül suyu da yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Gül suyunun cilt için genellikle zararsız olduğu düşünülse de bazı yan etkiler yaşamak mümkündür.
Gül Suyunun Cilde Zararları ve Yan Etkileri Var mı?
Gül suyunun önemli bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, içeriğinde bulunan uçucu yağ bazı insanlarda alerjiye neden olabilmektedir. Bu nedenle gül suyunu yüzünüzde kullanmadan önce bir yama testi yapmak iyi bir fikirdir. Gül suyuna karşı duyarlıysanız, aşağıdaki problemleri yaşayabilirsiniz.
- kaşıntı
- yanma
- batma
- kızarıklık veya döküntü
Bunlar alerjik reaksiyonun belirtileridir. Bu gibi durumlarda hemen bir dermatoloğa danışın.
Gül suyuna karşı herhangi bir alerjiniz yoksa cildiniz için kullanabileceğiniz pek çok yöntemi vardır.
Gül Suyu Yüze Nasıl Uygulanır?
1. Toner olarak gül suyu
Yarım bardak gül suyuna birkaç safran şeridi batırın ve karışımı bir şişeye koyun. Bir makyaj pamuğunu karışıma daldırın ve yüzünüze sürün. Gül suyunun cildinizde kurumasını bekleyin. Bu kombinasyon cildinizin rengini açmaya yardımcı olabilir.
Farklı cilt tipleri için aşağıdaki oranlar etkili olabilir;
- Kuru ciltler için: 30 ml gül suyuna 5 ml gliserin ekleyin.
- Karma ciltler için: 30 ml gül suyuna 5 ml gliserin ve 5 ml elma sirkesi ekleyin.
- Yağlı ciltler için: 50 ml gül suyuna 5 ml elma sirkesi ekleyin.
2. Güneş yanıkları ve kızarıklıklar için gül suyu
10-15 hint fesleğeni (tulsi) yaprağını ezin ve üzerine 200 ml gül suyu ekleyin.
Karışımı bir sprey şişesine dökün ve birkaç saat buzdolabında saklayın.
Etkilenen bölgelere püskürtün.
Hint fesleğeni-gül suyu karışımı mükemmel serinletici ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Hint fesleğeni ayrıca antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu karışım cildi rahatlatmaya, güneş yanıklarını yatıştırmaya ve kızarmış ve kaşıntılı olan cilt lekelerini iyileştirmeye yardımcı olur.
3. Dudak renklendirici olarak gül suyu
Kırmızı pancarı küçük parçalar halinde doğrayın ve nem kalmayana kadar 8-10 saat 60 ° C’de fırına koyun. Daha sonra pancarı toz haline getirin. Toza bir çay kaşığı gül suyu ekleyin ve kıvamlı bir macun elde edene kadar iyice karıştırın. Bu macunu dudaklarınıza sürün ve 15 dakika bekletin. Su ile yıkayın.
Bu macun sadece dudaklarınıza güzel bir pembe renk katmakla kalmaz, aynı zamanda dudakları yumuşatır. Kozmetik ürünleri kullanmayı sevmiyorsanız, bu doğal karışım dudaklarınıza renk vermek için harika bir yöntemdir.
4. Nemlendirici olarak gül suyu
Bir yemek kaşığı soğuk preslenmiş veya saf katı hindistan cevizi yağını 3 yemek kaşığı gül suyuyla karıştırın. Bu karışımdan az bir miktarda alıp cildinize masaj yapın.
Bu karışım en iyi doğal nemlendiricilerden biridir. Hindistan cevizi yağı cildinizi nemlendirmeye ve cilt bariyerini korumaya yardımcı olur. Gül suyu cildi tazeler. Aşırı kuru cildiniz varsa bu karışım cildinizi anında nemlendirecektir. Bununla beraber, yağlı bir cildiniz varsa hindistancevizi yağı kullanmaktan kaçının.
5. Yüz temizleyicisi olarak gül suyu
Doğal ev yapımı bir yüz temizleyici istiyorsanız, bu tarifi deneyin. Bir bardak gül suyunu 2 yemek kaşığı kastil sabunu ile karıştırın. İçine bir E vitamini kapsülü sıkabilir ve yüz yıkama veya yüz temizleyicisi olarak kullanabilirsiniz.
6. Sivilce için gül suyu
Gül suyu sivilce tedavisi için etkili olabilmektedir. Bir çay kaşığı seyreltilmiş limon suyu ve bir çay kaşığı gül suyunu karıştırın. Karışımı sivilcelerden etkilenen bölgelere uygulayın. Cildinizde 15 dakika kadar bekletin ve yıkayın.
Limon, C vitamini içerir ve ciltte peeling etkisi gösterir. Gül suyu ile birlikte sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir. Gül suyu antimikrobiyal etkilere sahiptir ve sivilce kaynaklı iltihapları azaltmada işe yarayabilir.
7. Eksfoliasyon için multani mitti ve gül suyu
Multani mitti ciltte bir peeling bileşeni olarak iş görmektedir. Bu yüz maskesi cildi temizlemeye ve cilt beyazlatmaya yardımcı olabilir. 1 yemek kaşığı multani mitti’yi 2 yemek kaşığı gül suyuyla karıştırın ve yüzünüze uygulayın. Yüzünüze birkaç dakika boyunca nazikçe masaj yapın. Maskenin kurumasını bekleyin ve sonrasında yıkayın.
8. Hidrasyon için bal ve gül Suyu
2 yemek kaşığı balla 3 yemek kaşığı gül suyunu karıştırın. Bu karışımı bir maske gibi yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
Bal nemi cilde hapsetmeye yardımcı olan nemlendirici özelliklere sahiptir. Gül suyu ile karıştırılan bal kuru ciltler için etkili bir nemlendiricidir.
9. Salatalık ve gül suyu ile ferahlatıcı yüz maskesi
Bu yüz maskesi hassas cildi rahatlatır. Salatalık ciltte soğuyarak ferahlatıcı bir etki gösterir. Yarım salatalığın suyunu çıkarın ve 1 yemek kaşığı gül suyu ve 2 yemek kaşığı bal ile karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın ve yıkamadan önce 15 dakika kadar cildinizde beklemesini sağlayın.
10. Enflamasyon için aloe vera ve gül suyu
Bu yüz maskesi cildinizi rahatlatmaya ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olmaktadır. Birer yemek kaşığı aloe vera ve gül suyunu karıştırın. Karışımı yüz maskesi olarak yüzünüze uygulayın. 20 dakika bekletin ve yıkayın. Aloe vera jeli, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan etkili bir bitkidir ve aynı zamanda antibakteriyel özelliklere sahiptir.
11. Besan ve gül suyu ile ev yapımı yüz maskesi
Besan (gram unu), Hindistan’da sıklıkla kullanılan temel bir bileşendir ve cilt beyazlatıcı ve peeling özellikleri nedeniyle ev yapımı yüz maskelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gül suyu ile birlikte kullanıldığında cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olan etkili bir yüz maskesi oluşturur. Bir yemek kaşığı gram ununu gül suyuyla karıştırın ve yüzünüze masaj yaparak uygulayın. Kurumasını bekleyin ve sonra yıkayın.
12. Sağlıklı bir cilt İçin sandal ağacı ve gül suyu
Sandal ağacı tozu, cildi rahatlatmak için ev yapımı maskelerde sıklıkla kullanılan bir tozdur. 2 yemek kaşığı sandal ağacı tozunu 3-4 yemek kaşığı gül suyuyla karıştırarak bir macun elde edin. Cildinize sürün, kurumasını bekleyin ve ardından yıkayın.
Sandal ağacı yağının, anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerin yanı sıra terapötik faydaları olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Gül suyu son derece doğal ve popüler bir bileşendir ve her yaştan kadın tarafından cilt tahrişlerinde başvurulacak bir çözüm olarak tercih edilmektedir. Cildinizi sağlıklı tutmak ve rahatlatmak için yukarıdaki tarifleri deneyebilirsiniz.
13. Cilt lekeleri için gül suyu
Yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri İçin gül suyu, limon suyu ve aloe vera karışımı etkili olabilir.
1/4 fincan ev yapımı gül suyu, bir çay kaşığı limon suyu ve bir yemek kaşığı aloe verayı karıştırın. Ardından karışıma favoriniz olan bir uçucu bir yağ ekleyin. Bu karışımı cildinizi nemlendirmeden önce temizleme rutininizden sonra bir tonik olarak uygulayın.
Gül suyu, C vitamini açısından zengindir ve cildin pH seviyelerini dengeler ve doğal bir anti-enflamatuar olduğu için, sadece cilt lekelerini hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda mevcut sivilceleri de azaltmaya yardımcı olur.
Limon suyu, cilt ağartıcı özellikleri nedeniyle tonerlere, temizleyicilere ve cildi pul pul döken ürünlere eklenen bir maddedir. Tek başına limon suyu cilt için aşırı sert olabileceği için gül suyu ile karıştırmak cilt rengini fazla abartmadan ağartmak için etkili olabilmektedir.
Aloe vera yüksek miktarda E vitamini içerir, yara izlerini ve lekeleri azaltmanın etkili yollarından biridir ve doğal yollarla cildin pH seviyesini geri kazandırır.
Sıkça sorulan sorular
Soru 1: Yüzüme gül suyu sürdükten sonra uyuyabilir miyim?
- Evet uyuyabilirsiniz. Gül suyu cildi temizlemeye ve canlandırmaya yardımcı olur.
Soru 2: Gül suyunu her gün kullanabilir miyim?
- Evet, oldukça güvenli ve cilde nazik davranan bir bileşen olduğu için gül suyunu her gün yüzünüzde kullanabilirsiniz.
Soru 3: Ev yapımı gül suyunu nasıl saklayabilirim?
- Gül suyunu temiz bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. En az 6 ay buzdolabında bozulmadan kalabilir.
Soru 4: Gül suyu yüze sürüldükten sonra yıkanır mı?
- Elbette ki cildinizde bir süre beklettikten sonra yıkayabilirsiniz ancak mutlaka yıkamak zorunda değilsiniz. Gül suyu ciltte kuruduktan sonra kalabilir. Gül suyu kuruduktan sonra ciltte bıraktığı maddelerin genellikle cilde zararı yoktur.
Soru 5: Gül suyu cilt tonumu iyileştirmeme yardımcı olur mu?
- Gül suyu cilt tonunu olumlu yönde etkiler.
Soru 6: Sabahları gül suyunu nemlendiricimden önce mi sonra mı uygulamalıyım?
- Nemi hapsetmeye yardımcı olacağı için nemlendiriciden önce uygulanmalıdır.
Soru 7: Gül suyu banyodan önce mi yoksa sonra mı cildime uygulamalıyım?
- Gül suyu banyodan sonra nemi cilde hapsetmeye yardımcı olması için, yüzü rahatlatmak ve ferahlatıcı gül kokusunu vermek için kullanılabilir.
Soru 8: Gül suyunu her gün kullanabilir miyim?
- Cilt tipinize bağlıdır. Cildiniz kolay kuruyan veya pürüzlü bir cilt tipiyse günlük olarak uygulayın. Öte yandan cildiniz çoğunlukla pürüzsüz ve bir miktar kuruysa gül suyunu iki günde bir veya haftada bir uygulayın.
Soru 9: Gül suyunu pamukla uyguladıktan sonra yüzümü yıkamalı mıyım?
- Hayır, gerekli değildir. Gül suyundan arta kalanların doğal olarak yüzünüzde kurumasına izin verin. Kalıntı cildinize faydalı olacaktır.
Soru 10: Sentetik gül suyu yüze sürülür mü?
- İçerisinde gül suyu bulunduran pek çok güzellik markası vardır. Ancak, cilde zarar verebilecek sentetik gül yağı ve gül suyu bulunduğundan, farklı güzellik markalarının sağladığı gül suyunun gerçekliğine güvenmek kolay değildir. Mümkün olduğunca sentetik gül suyunu kullanmayın ve gül suyunu evde kendiniz yapın.
Kaynaklar;
https://www.stylecraze.com/articles/rose-water-skin-benefits/
https://www.bustle.com/articles/50471-how-to-get-rid-of-dark-spots-on-your-face-whether-theyre-from-melasma-acne-or
https://www.wikihow.com/Use-Rose-Water-for-Beautiful-Skin