Güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürdünüz ve cildinizde sivilcelerin çıkmasına neden oldu. Bu durum sizin başınıza hiç geldi mi? Cevabınız evet ise, cilde herhangi bir güneş kremi sürmenin ciltte daha fazla sivilceye neden olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz.
Cilde güneş kremi uygulamak mutlak bir gereklilik olsa da, huysuz cildinizin zaman zaman mızmızlanabileceğini de bilmelisiniz. Bu nedenle, güneş kreminizi seçerken dikkatli olmalısınız. Çünkü güneş kremlerinin içindeki bazı bileşenler zaman zaman sivilcelerin çıkmasına neden olabilmektedir. Detayları okumak için aşağı doğru kaydırın.
Güneş Kremi Sivilceye Neden Olur mu?
Cilt, güneş kremindeki aktif bileşenlere karşı hassas değildir. Dolayısıyla da sivilceye neden olmazlar.
Sivilcelere neden olan güneş kremi içerisinde bulunan koruyucular, kokular ve yumuşatıcılar gibi diğer bileşenlerden kaynaklanmaktadır.
Bununla beraber, güneş kreminin uygun olmayan şekilde saklanması içindeki kimyasalları ve bileşenleri bozabilir ve bu maddeler de sivilcelerin çıkmasına neden olabilir .
Örneğin, güneş kremi şişesini veya tüpünü sıcak bir arabanın içinde, sahilde veya havuz kenarında güneşin altında bırakırsanız, ısı güneş koruyucudaki malzemeleri bozar ve etkisiz hale getirir. Bozulan bu kremi cildinize uygularsanız sivilcelerin çıkmasına neden olabilirler.
Güneş kreminde kullanılan bazı kimyasal UV filtreleyicileri de cilt alerjilerine ve sivilcelere neden olabilir. Şimdi sivilceye neden olabilecek bileşenlere bir göz atalım.
Bu da ilginizi çekebilir; Bepanthol Güneş Yanığına İyi Gelir mi?
Güneş Kremlerindeki Hangi Malzemeler Sivilcelere Neden Olabilir?
Güneş koruyucudaki gözenekleri tıkayan bazı bileşenler sivilcelere neden olabilir. Bununla birlikte, aşırı kir, yağ, sebum ve ölü deri hücre birikimi, ciltte bakteri oluşumunun yanı sıra sivilcelere de neden olabilmektedir. Daha fazla tıkanıklığa neden olan gözenekleri tıkayan bileşenlere sahip ürünler uygulamak durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, güneş kremi satın almadan önce, aşağıdaki bileşenleri içermediğinden emin olun:
1. Komedojenik sıvı ve katı yağlar
Pek çok güneş kremi, kakao yağı, buğday tohumu yağı, soya fasulyesi yağı ve hindistancevizi yağı gibi maddeler içerir. Doğal maddeler olmalarına rağmen ciltteki gözenekleri tıkama potansiyelleri vardır. Sivilceye eğilimli bir cildiniz varsa, bu bileşenler sivilce çıkışlarını şiddetlendirebilir. Bu nedenle, bu yağları içeren güneş kremlerinden kaçının. Bunun yerine, ayçiçeği, jojoba, deniz iğdesi, kuşburnu tohumu ve üzüm çekirdeği yağı içeren güneş kremlerini tercih edin.
- Gözeneklerden kurtulmak mı istiyorsunuz bu makaleye de göz atabilirsiniz => Ciltteki Gözenekleri Sıkılaştırmak İçin 20 Doğal Maske Tarifi
2. Mineral yağlar ve silikonlar
Bunlar, güneş kremlerinde en çok görülen iki bileşendir. Mineral yağlar ve silikonlar, terin cilt gözeneklerinizden çıkmasına izin vermez. Sonuç olarak, gözeneklerin içinde ter ve kir hapsolur ve bu da nihayetinde tahrişe ve sivilce oluşumlarına neden olur.
3. Benzofenonlar
Bunlar, birçok güneş koruyucu krem ve losyonda bulacağınız UV filtreleridir. En yaygın olanları oksibenzon ve avobenzondur. Yapılan bir araştırmaya göre, oksibenzonun, eritematöz papüloveziküler kabarmalara ve fotoalerjiye neden olabilmektedir. Benzofenonların cildin gösterdiği bu tür tepkileri indükleyebileceği sonucuna varmıştır.
4. PABA ve diğer kimyasallar
Hassas ve sivilceye eğilimli bir cildiniz varsa, para-aminobenzoik asit (PABA) ve metoksisinamat (genellikle suya dayanıklı güneş kreminde bulunur) gibi birkaç bileşen sivilce ve cilt kabarmalarına neden olabilmektedir.
Aşağıdakileri içeren güneş kremlerini kullanmamaya çalışın:
- Butil stearat
- Izopropil miristat
- Desil oleat
- İzopropil palmitat
- Oktil stearat
- İzopropil izostearat
- İzopropil neopentanoat
- Miristil miristat
- Oktil palmitat
- Miristil propiyonat
- Nane yağı veya propilen glikol-2 (PPG-2)
Yapılan araştırmaya göre, tüm bu kimyasallar sivilceye eğilimli ciltleri cildi tahriş edebilir ve sivilcelere olabilir.
5. Balmumu ve diğer bitki mumları
Bitki mumları ve balmumu cilt için son derece faydalıdır ve çoğu cilt tipi bunları tolere edebilir. Bununla birlikte, hassas ve sivilceye eğilimli bir cildiniz varsa, bu mumlar cildinizi boğabilir. Bu bileşenler zaten tıkanmış gözenekleri tıkayarak cildin nefes almasını zorlaştırabilir.
Unutmayın, bu bileşenlerin tümü cildinize uygun olabilir veya olmayabilir. Bazı cilt tipleri bu bileşenlere kolayca tahammül edebilir, bazıları ise dayanamayabilir. Bu nedenle, güneş kremini akıllıca seçmek önemlidir. Güneş kremi seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu.
Ayrıca bakınız; Güneş Yanığı Sonrası Cildin Su Toplaması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Cildiniz İçin Doğru Güneş Kremini Seçmek İçin İpuçları
1. “Komedojenik olmayan” ve “yağsız” yazan güneş kremi olup olmadığını kontrol edin
Komedojenik olmayan yazısı, sivilceye eğilimli bir cildiniz varsa odaklanmanız gereken ibaredir. Bu, güneş kreminin cildinizin gözeneklerini tıkayabilecek ve sivilce çıkışlarına neden olabilecek herhangi bir bileşen içermediği anlamına gelir. Yağsız güneş kremleri fazla yağı ciltten uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
2. Oxybenzone ve PABA’dan kaçının
Hassas ya da sivilce, rosacea ve egzamaya eğilimli cildiniz varsa, bu iki bileşenden uzak durun. Aşırı hassas ve sivilceye eğilimli bir cildiniz varsa, cildi tahriş etmeyen çinko oksit ve / veya titanyum dioksit içeren mineral güneş kremi kullanmak en iyisidir.
3. SPF’li gündüz kremi seçin
Nemlendirme tüm cilt tipleri için çok önemlidir ve gündüz kremi SPF içeriyorsa, cildiniz bu kremi sevecektir. Cildinize nemlendirici ve SPF’yi ayrı ayrı sürmek yerine her ikisini de sunan bir ürün seçin. Piyasada geniş spektrumlu korumanın yanı sıra SPF 30 veya daha yüksek olan birçok nemlendirici-güneş kremi kombinasyonu bulunmaktadır.
4. Renkli bir güneş kremi seçin
Yağlı cilde sahip olan ve makyaj yapanlar içindir. Cildinizi fondöten ve güneş koruyucu krem ile kaplamak yerine, renkli bir güneş kremi kullanın ve güneş koruyucu maddeler içeren bir pudra ile işlemi tamamlayın.
Cildiniz için ne tür bir güneş kremi seçmeniz gerektiği konusunda kafanız karıştıysa, American Academy of Dermatology Association‘dan birkaç ipucu ile devam edelim.
- Kuru cildiniz varsa, yüzünüz için güneş koruyucu kremler seçin.
- Vücudun diğer kısımları için jel bazlı güneş kremleri en iyi sonucu verir.
- Göz çevresindeki hassas bölge için güneş koruyucu stickler en iyi sonucu verir.
American Academy of Dermatology Association’ın ayrıca güneş kreminin ne miktarda ve ne sıklıkta kullanılması gerektiğiyle ilgili de yönergeleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Yetişkinler, vücutlarının her yerini kaplamak için genellikle yaklaşık 30 ml güneş kremine ihtiyaç duyar.
- Güneşe çıkmadan 15 dakika önce güneş kremi sürün ve her iki saatte bir veya şişedeki talimatlara göre güneş kremini tekrar uygulayın.
- Dudaklarını unutmayın. Dışarı çıkarken SPF ile dudak kremi veya ruj sürün.
Size kolaylık sağlamak amacıyla, içlerinden seçebileceğiniz en iyi güneş kremleri ve SPF bazlı ürünleri listeledik.
Sivilceye Eğilimli Ciltler İçin Güneş Kremi ve SPF Bazlı Ürünler
1. Elta MD UV Şeffaf Geniş Spektrumlu SPF 46
Dermatologlar tarafından tavsiye edilen bu güneş kremi hem renksiz hem de renkli formlarda mevcuttur. Yağ içermez ve kokusuzdur.
2. Neutrogena Hydro Boost Jel Losyon Güneş Kremi SPF 30
Bu jel bazlı güneş kremi hafif, yağsız ve suya dayanıklıdır. Cildi güneşten korumasının yanı sıra hidrasyon da sağlar.
3. Avene Yüksek Koruma Renkli Kompakt SPF 50
Bu mineral bir güneş koruyucudur ve hassas ciltler için özel olarak üretilmiştir. Oksibenzon ve oktinoksat içermez.
4. LA Roche-Posay Anthelios AOX Yüz Güneş Kremi SPF 50
Güneş kremi içeren günlük bir antioksidan serumdur. Antioksidan kompleksi içerir ve formülü yağsızdır. Dermatologlar tarafından test edilmiştir ve paraben içermez.
5. Clinique Super City Blog Yağsız Günlük Yüz Koruyucu Geniş Spektrumlu SPF 40
Yüzünüzde ağırlık hissi vermeyen ve dermatolog onaylı bir formüldür. Makyaj için astar olarak da kullanılabilir. Güneş ve çevre kaynaklı zararlardan cildi korur.
Cildi daha az tıkayan ve daha az yağlı olan güneş kremleri için pek çok seçenek mevcuttur. Ürün etiketlerini dikkatlice okuyun ve cildiniz için doğru formülasyonu bulmaya çalışın. Kimyasal bir güneş kremi yerine her zaman mineral veya fiziksel bir güneş koruyucu seçmeniz önerilir. Bu seçim, ciltte oluşacak tahrişleri ve sivilce oluşumlarını sınırlamaya yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://www.stylecraze.com/articles/does-sunscreen-cause-acne/