in

Cildin pH Değeri Nedir, pH Dengesi nasıl sağlanır?

Cilt ph ı kaçtır dengesi nasıl sağlanır

Kimyada pH, hidrojenin potansiyeli ya da hidrojenin gücü anlamına gelir ve sulu bir çözeltinin asitlik veya bazlık düzeyini belirlemek için kullanılan bir ölçektir. Asidik çözeltiler daha yüksek konsantrasyonlarda H+ iyonları içerirler ve bazik (alkali) çözeltilere göre daha düşük pH değerlerine sahip olarak ölçülürler.

25 °C’de yani normal şartlar altında pH değeri 7’nin altında olan çözeltiler asidiktir ve pH’ı 7’nin üzerinde olan çözeltiler baziktir. Bu sıcaklıkta pH değeri 7 olan (saf su gibi) çözeltiler nötrdür. PH’ın nötr değeri sıcaklığa bağlı olarak değişebilir, sıcaklık artarsa ​​bu değer 7’den düşük olur. PH değeri, çok güçlü asitler için 0’dan düşük veya çok güçlü bazlar için 14’ten büyük olabilir.

Hidrojen potansiyeli (pH), maddelerin asitlilik seviyesini ifade etmektedir dedik. Peki asitliliğin ciltle ne ilgisi var?

Cildin pH’ını anlamak ve dengesini sağlamak oldukça önemlidir.

PH ölçeği

ph nedir cildin ph değeri kaç olmalıdır

PH skalası ya da ölçeği 1 ile 14 arasında değişir ve 7 “nötr” olarak kabul edilir. 7’den küçük sayılar asidiktir, 7’den büyük sayılar ise alkali veya asidik değil olarak değerlendirilir.

Sağlıklı bir cildin pH değerinin asidik tarafa biraz daha yakın olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Cilt daha fazla asitlilik sayesinde zararlı mikroplarla ve yaşlanma sürecini hızlandırabilecek serbest radikallere karşı mücadele edebilir.

Cilt pH’ını dengelemek biraz zor olabilmektedir. Cilde zarar vermeden cildin asitlik seviyesini nasıl koruyabiliriz? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

pH skalasında cilt

cilt ve yüz için ideal pH değeri kaçtır

7’nin üzerindeki pH alkalin, 7’nin altındaki pH asidiktir. Cildin pH’ı hafif asidiktir, bu nedenle ciltte kullanılacak ideal ürünlerin benzer bir pH’a sahip olması gerekir.

Nötr pH’ın 7 olduğunu ve daha yüksek olanın alkalin ve daha düşük olanın asidik olduğunu unutmayın. Cilt için pH skalası biraz daha geniş olma eğilimindedir ve asitlik seviyesi 4 ile 7 arasında değişir.

International Journal of Cosmetic Science‘ de 2016 yılında yayınlanan bir araştırma ideal pH seviyesinin 5’in çok az altında bir rakam olduğunu rapor etmiştir.

Yeni doğan çocukların ciltlerinin her bir bölgesi nispeten daha yüksek pH seviyelerine sahiptir. Bebeklerin yaşı ilerledikçe pH seviyeleri hızla düşer. Ortalama bir yenidoğanın cilt pH’ı yaklaşık 7’dir. Ortalama bir  yetişkinin cilt pH’ değeri 5,7′ dir.

Cilt pH’ı, vücudun bölgelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Kalça, koltuk altları ve genital bölge gibi giysilerle kapalı olan bölgeler, doğal asitlilik oranlarını koruma eğilimindedirler. Daha açık olan yüz, göğüs ve eller daha alkalidir.

Cildin pH’ını etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:

  • hava kirliliği
  • sivilce
  • farklı nem seviyeleri ile mevsimlerdeki değişim
  • antibakteriyel ürünler
  • deterjanlar
  • makyaj malzemeleri
  • antibakteriyel sabunlar ve jeller
  • sebum / cilt nemi
  • ter
  • musluk suyu
  • cildinizin çok sık yıkanması
  • çok fazla güneşe maruz kalma

Cildin pH’ı nasıl öğrenilir

Evde ölçüm şeritleri ile

Evde kullanabileceğiniz pH kitleri sayesinde cildinizin pH’ını öğrenmek mümkündür. Cilde uygulanan ve ölçen kağıt şeritler şeklindedirler.

En iyi sonuçlar için cilde özel pH kitleri satın alın. Tükürük ve idrar testleri vücudunuzun genel pH seviyelerini ölçebilir, ancak bunlar cilt yüzeyinin pH değeri hakkında çok az bilgi sağlar.

Dermatolog aracılığıyla

Dermatolog size sıvı pH testi yapabilir. Ayrıca ilgilendiğiniz kozmetik ve diğer ciltle alakalı bakım konusunda da yardımcı olabilir.

Gözlemleyin ve tahmin edin

Dikkatli bir gözlemle cildinizin pH seviyesi hakkında genel bir fikir edinmek mümkündür. Kuru lekeler bulundurmayan ve yumuşak bir dokuya sahip ciltler dengeli cilt olarak kabul edilmektedir. Tahriş, sivilce, kızarıklık ve kuru lekelerin daha alkali cilt profiline eğimli yüksek cilt pH seviyesine işaret ediyor olabilir.

Sağlıklı bir cilt ve dengeli bir cilt pH’ı için nelere dikkat etmek gerekir?

Cildinizi hafif temizleyicilerle yıkayın

Hafif temizleyici olarak, özel olarak formüle edilmiş ve yüz yıkama için kullanılan ticari bir ürün veya evde kendinizin yaptığı doğal veya bitki bazlı bir temizleyici olabilir. Bununla beraber suyun da cildinizi anlık olarak etkilediğini unutmayın.

Yüz temizleyiciniz ne kadar alkali olursa, cilt tahrişi yaşamanız o kadar olasıdır.

Daha fazla asidik olan temizleyiciler, sivilcelerle mücadeleye yardımcı olabilir yani pH seviyeniz 6’nın altına düştüğünde sivilceler temizlenebilir.

Diğer yandan, daha alkali bazlı cilt bakımı ürünleri, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerinde cilt sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Cilt bakım rutininizden en iyi şekilde faydalanmak için yüzünüzü yeterince uzun süre yıkamayı unutmayın .

Cilt toneri kullanın

Cilt toneri cildin optimal pH seviyelerini olumsuz etkileyen alkalinliğini nötralize etmeye yardımcı olabilir.

Astrenjan mi, toner mi kullanmalı: Bu iki benzer ürün cildi hem daha sağlıklı yapar hem de sıkılaştırabilir. Yüzünüzü bir toner veya astrenjan ile temizleyebilirsiniz.

Nemlendirici kullanın

Mevsimlere göre bile ayırıp seçim yapabileceğiniz pek çok nemlendirici yağ, losyon, jel ve yoğun kremler bulmak mümkündür.

Nemlendiriciyi doğru kullanın: Cildiniz yağlı olabilir, ekstra neme ihtiyaç duyuyor olabilir veya cilt bakım ürünlerine karşı hassas olabilir; gözenekleri tıkamayan yağlar ve kuru ciltler için olan nemlendiriciler gibi piyasada her cilt tipine uygun birçok seçenek vardır.

Pul pul dökülün

Cildi haftada bir kez hafif eksfolyantlarla peeling yapmak genel cilt bakımı rutini için iyi olabilir.

Sağlıklı cildin korunması, bazen kimyasal peelinglerde ve mikrodermabrazyon ürünlerinde kullanılabilen bitki asitleri ile de desteklenebilir. Cilt bakımında kullanılan bu seçeneklerle ilgili bir dermatologla konuşarak bu opsiyonların cilt renginizi eşitlemesine veya tonlamasına yardımcı olup olamayacağı hakkında daha fazla bilgi alın.

Sonuç olarak;

Cildin pH değeri genel cilt sağlığındaki hususlardan sadece biridir. Temizleyiciler ve nemlendiriciler kullanarak cilde bakım yapmak, cildin sağlığını koruyabilmesi için ihtiyaç duyduğu doğru yağ dengesini sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Her gün güneş kremi kullanmak da cildi güneşten gelen UV ışığından ve diğer parçacıklardan korumak için son derece gereklidir.

Şiddetli sivilce veya dermatit gibi herhangi bir özel cilt problemi için dermatoloğa gidilmesi uygundur. Dermatologlar sorunun altında yatan nedenlerin bulunup çözülmesine ve cildinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilirler.

Kaynak;

https://www.healthline.com/health/whats-so-important-about-skin-ph

https://en.wikipedia.org/wiki/PH

What do you think?

Written by Ciltguzellik

2 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kakao yağı ile çatlaklar tedavi edilebilir mi

Kakao Yağı & Çatlak: İyi Gelir mi, Nasıl Uygulanır?

göz altı morlukları ve kırışıklıkları için salata kullanımı

Salatalık Göz Altı Morlukları ve Kırışıklıkları İçin Nasıl Kullanılır